Bila ALLAH cepat makbulkan doamu, Maka DIA menyayangimu...
Bila DIA lambat makbulkan doamu,
Maka DIA ingin mengujimu...
Bila DIA tidak makbulkan doamu,
Maka DIA merancang sesuatu yang lebih baik untukmu...
Oleh itu,
Sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan sekalipun....
Kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului
kemurkaanNYA...

Wednesday, August 21, 2013

Debaran menanti 30hb Sep 2013...

Mlm td saya solat maghrib berjemaah ngan hubby.
Selesai solat maghrib, sementara tunggu isyak tu kami berbual dan bincang pasal operation saya.
Dan akhirnya...
Saya call klinik Prof Hamid pagi tadi tuk proceed pembedahan.
Hajat di hati nak buat awal bulan september ni sbb time tu keje kat opis agak kurang, so xdelah risau sgt nak MC lame2 kan.
Tp mcm biase ler, lambat call so date untuk bulan september dah pun full org lain booking.
Date yg ada kosong 30hb Sep je.
Bulan oktober punye date pun dah full org booking.
Oleh kerana tu je date yg ade kosong, saya terus setuju dgn date tu.

Huhhhhh....
Menggigil lagi tgn ni.
Mcm xcaye pun ade saya dah tempahkan kan diri sendiri utk dibedah.hehe.

Lepas pikir2 dan bincang dgn hubby mlm td,

Antara sbb saya nekad nak teruskan dgn pembedahan adalah kerana
Saya xnak menyesal dikemudian hari.
Umo dah makin meningkat.
Saya xnak nnti di mase akn dtg (klau umo panjang la....hehe), 
Akan timbul penyesalan 'nape lah aku x buat operation tu dulu...klau aku buat operation tu  dulu mgkn ade peluang aku hamil. Sekarang umo aku dah lebih, nak nyesal pun dah xguna'...
Tu yg saya xnak.
Sbb tu saya nekad tuk buat pembedahan ini sbg satu lagi usaha.
Andai lepas pembedahan masih tiada rezeki, atleast saya xnyesal sbb dah usaha.
Pandangan you all pulak camne? 
Betul x ape yg saya coretkan ni?...

Hubby pun mcm berat hati je nak ckp ok pun tak, x ok pun tak.
Dia kate abg risau sbnrnye nak biar ayang lalui lagi pembedahan.
Ayang tu bdn dah lah xbape kuat sgt.
Abg takut gak jd ape2 nnti camne.
Emmmm....
Saya just ckp, saya xnak nyesal kemudian hari. Tu je alasan saya.
Punye lah hubby risau,
Sampaikan mase imamkan solat isyak mlm td leh pulak dia tersasul2 bacaan.hehe.
Doa lepas solat yg mmg dia lancar dok bace hari2 pun leh sangkut2 sampai 4x ulang bacaan balik semula.
Dah salam2 lps solat tu hubby sengeh je pastu ckp, fikiran abg xtentu arah pulak sampai abih lupe sume bacaan. 
Ayolah hai.hehe.

Semoga Allah permudahkan segala urusan nanti.
Harap saya dikurniakan kesihatan yg baik utk teruskan pembedahan nanti.
Almaklumlah dalam mase sebulan lebih lagi ni kan, mcm2 boleh jadi.
Saya harap saya sihat xdemam xbatuk xselsema mase 30hb sep tu nnti sbb klau saya xsihat, pakar bius xkan teruskan prosedur.

Saya mengharapkan doa kawan2 sume yg berkunjung ke blog saya ni utk doakan kesihatan saya ek.


22 comments:

  1. Buang cyst ke safiyyah? InsyaAllah sye doakan semuanya berjalan dengan lancar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah...operate tuk betulkan rahim yg terbalik (retroverted) dan buang cyst sekali.
      Terima kaceh ye.

      Delete
  2. Smg operation berjalan lancar....amin...

    ReplyDelete
  3. Semoga pembehan itu berjaya dan selamat semuanya...saya turut rase apa yg akak rasekan...mempunyai masalah untk hamil...semoga usaha akak diberkati allah..
    Amin

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. Yup...moga ini lah yg terbaik buat saya. Walaupun rase ngeri nak lalui pembedahan kali ke 3 ni. Moga Allah kuatkan diri saya.

      Delete
  5. Sy pun akan lalui operation buang cyst 2 sept nt.. berdebar2 rasa.,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye ke. Moga segalanya berjalan lancar dan dipermudahkan. Buat kat hosp mane?

      Delete
  6. Kedah medical center.. risau jgk sy dh dua tahun kawin tp blum ada zuriat lg.. dr suspect ada endo tp xtau stage brapa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya doakan moga sume berjalan lancar.

      Delete
  7. Salam,

    Rasa pernah drop komen kat sini.. tak igt dah.. hihi.
    Tkpe..apa pun, sy doakan operation awak berjalan lancar.
    Sy pun dah buat dgn doc hamid last may (22 May) - buang cyst n fibroid n betulkan rahim. Alhamdulillah, segalanya berjalan lancar (MC sebulan doc bagi) tp, blum ada rezeki nak pregnant. Kena buat appmt balik utk treatment seterusnya.
    Yg penting, kita jaga makan lps operation ni..
    Good luck :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah mudah2an ade rzeki awak xlame lg.
      Lgpun kira baru jgk lah awak operate bln mei hari tu kan.
      Cer tgk dlm sebulan dua lg ni camne kan.
      Terima kaceh sudi mendoakan saya.

      Delete
  8. safiyah saya doakan semuanya berjln lancar...
    inshallah...operation kali ni adalah yang terakhir..
    lepas tu xde masalah dah..& awk boleh pregnant dgn jayanya...hehe
    amin..amin..amin... =))
    daoakan saya jugak ye..saya nak try buat iui lg sekali...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin...amin...amin...terima kaceh sudi doakan saya ek.
      Saya pun harap operation kali ni adalah terakhir.
      Bile awak nak proceed iui?
      Saya doakan agar usaha awak jgk akn dipermudahkan dan berjaya.
      Sama2 lah kite berdoa moga usaha2 kite ni diberkati oleh Allah.

      Delete
    2. awak ada emel x? saya nak..bole kita share2 cite =))

      Delete
    3. Awak boleh email ke safiyyah_r@yahoo.com

      Delete
  9. hi safiyyah....
    saya doa kn operation awk berjalan lancar...
    nk tny awk pny cyst da tahap truk ker???doktor ad beritahu awk x cyst awk 2 da besar mane???sy pn bru di sahkan ad cyst...tp doktor ckp masih dlm keadaan ok sb size die bru kecik jer...tp sy tgh riso nie sb sy akan buat iui awal bln 9 nt...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai..
      Cyst saya saiz kecik 2cm ke 3cm.
      Tp saya ada masalah rahim retroverted, so kene buat jgk pembedahan utk doc betulkan rahim..
      Kiranya saya operate ni sbb utama bkn nak buang cyst la.
      Doc nak betulkan kedudukan rahim dan dlm mase yg same buang la cyst2 yg ade tu sekali nnti.

      Delete
  10. semoga semuanya berjalan lancar..semoga takde sebarang komplikasi...
    amin...

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum,
    puan saya terjumpe blog ni and bace entri tentang pembedahan puan...
    rase cm saya pun sakit gak n sedih...:((
    hope puan sabar n kuatkan kesabaran, tahniah sebab kuat berusaha untuk mendapatkan zuriat...

    ade seorang tu usia da 48 tahun, ade fibroid n tiup fallopian blockage stil berusaha tuk dapatkan zuriat...

    kuatnya wanita yang Allah cipta tuk hadapi tiap ujian...

    saya pengedar suplemen shaklee, tiada jaminan untuk berjaya hamil, tapi ramai yang dah berhasil....

    jika puan ingin mencuba, saya sangat mengalu2kan

    saya akan berusaha tuk bantu ape yang boleh,,insyaAllah

    semoga puan dikurniakan zuriat yang soleh dan solehah..

    cam nabi zakaria sukar dapat zuriat then bile die da tue Allah kurniakan nabi yahya untuk baginda...

    sabarlah puan, setiap perbuatan, kata hati, kata-kata adalah doa pada Allah..

    jangan pernah kecewa dalam berdoa pada Allah dan saya yakin puan tidak begitu..

    ReplyDelete