Bila ALLAH cepat makbulkan doamu, Maka DIA menyayangimu...
Bila DIA lambat makbulkan doamu,
Maka DIA ingin mengujimu...
Bila DIA tidak makbulkan doamu,
Maka DIA merancang sesuatu yang lebih baik untukmu...
Oleh itu,
Sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan sekalipun....
Kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului
kemurkaanNYA...

Friday, April 5, 2013

'Sakit Telinga'

Baru-baru ni saya kene sakit dlm telinga. Berdenyut2 yg teramat sampaikan saya tido xleh nak mengereng arah kiri (sbb yg sakit tu dlm telinga kiri). Saya just biar, dgn harapan ianya akn pulih dgn sendirinya. Dlm ati dok pikir, nak kene beguk(betul ke ejaan camni ek) kot?  Genap 4 hari, mcm xde kurang pulak sakitnya. Masih lagi berdenyut dan saya rase mcm berair pulak dlm telinga. Bile saya guna kapas telinga tu, xde pulak cecair nanah ke ape, jernih je kapas tu.  So saya buat keputusan untuk ke klinik. Saya pegi klinik dan cite masalah saya. Doc beriye2 tgk dlm telinga saya gune kanta dan nak tau ape doc ckp?

'Nmpk mcm ade jangkitan kuman dlm telinga awak ni, dah bernanah dan nmpk mcm ade lubang cikit kat gegendang tu. Anyway saya bg antibiotik dan ubat tahan sakit untuk sementara waktu. Klau dah abis antibiotik ni masih lg x ok, awak kene pegi klinik pakar telinga'...

Emmm...ade cikit kerisauan bile dgr ape yg doc tu ckp. Saya berdoa agar xde ape2 dan sakit ni leh sembuh lepas mkn antibiotik dan ubat yg doc bg. Doc tu caj saya RM48.00. So saya pun start mkn ubat. Beberapa jam lepas mkn ubat, masalah GERD saya pulak menyerang. Rupenye saya saya xleh mkn antibiotik tu pulak. Baru mkn sebiji dah rase xselesa pada ulu hati dan dada saya.

Oleh kerana risau dgn masalah dlm telinga ni (takut jd pekak sbnrnye), sbb doc ckp gegendang mcm ade lubang, saya decide nak gi klinik pakar telinga pulak. Tp pikir punye pikir punye pikir punye pikir (hehehe...), akhirnya saya ke hospital SALAM, jumpe doc pakar telinga. Doc tanye mcm2, doc tgk ubat yg klinik biase tu bg pastu doc ckp kene masuk kamera dlm telinga, kite tgk kat monitor yang disediakan. Malu gak, takut2 dlm telinga x bersih ke kan. Tp tgk, ok je xde lah khazanah2 yg xberbuang, elok je bersih.hehe. Nak tau ape hasil diognosis nye? Doc tu ckp,

'Emmmm...xde pun jangkitan kuman? ok je gegendang telinga awak ni. Xde nanah pun, ok je.  Yg sebenarnye saraf dlm telinga awak ade yg bengkak. Lain2 sume nmpk ok. Saraf ni bengkak berpunca dari mcm2 perkara. Mgkn ade tekanan dlm telinga. Tp jgn risau, tu perkara biase...'

saya sedikit bengang sbb doc yg klinik biase tu berjaya membuat saya risau xbertempat.huhu. Saya tanye doc nape mcm rase berair dlm telinga pulak, doc ckp tu perkara biase, tindak balas dlm telinga bile urat sarafnye bengkak.

Adoyai...klau tau xde masalah besar, xperlu lah saya ke hospital. Emmm...kene ar caj RM 109.25. Sabo je ler. Rase nak gi klinik tu balik nak sekeh pale doc tu. Berlagak pandai sgt, rupenye diagnosis eh xbetul.

Ape pun, ok dah telinga ni x sakit lagi dah...

Time kaceh Allah.


 

35 comments:

  1. macam macam doktor ya...tp syukur dh ok n sihat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah...mcm2 doc ni..ye ar kan, doc bkn nye sume dia tau kan. dah bkn kepakaran dia pasal dlm telinga. Tp geram gak ar bile dia memandai2 tu.hehe.

      Delete
  2. Salam..
    Hosp salam tu ktne sis. .
    Rase cam same je sakit kite ni..uuhuhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. senawang specialist hospitak. kat lavender height.

      Delete
  3. Anonymous13 July, 2013

    Lama x telinga awk sakit?telinga sy sakit lps sy demam...

    ReplyDelete
    Replies
    1. same la kite....cam bengkak jep dlm telinge ni...bile nak telan telinga pon saket..

      Delete
    2. same la kite..bile nak menelan telinge pon saket......rase cam ade bengkak jep..kdg2 mcm ade binatang pulak dlm tlinge ni

      Delete
  4. Anonymous15 July, 2013

    Sy bru kene..dr hri Jumaat lepas...ni tgh mkn antibiotik, ubt tahan sakit n pakai ubt titis telinga..bpe hari bru pulih ea..TQ

    ReplyDelete
  5. Saya pun sama juga..dah seminggu sakit telinga belah kiri dan berdenyut. pi klinik bagi ubat dan pain killer..pi hosp pun sama juga..doc kata telinga kena jangkitan kuman. sakit sampai melarat ke tengkuk dah ni

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum , sakit awak ni lebih kurang saya juga lah ye, saya sakit sebelah kanan. ubat yg doctor dkt klinik tu bagi pun sama , antibiotic and pain killer dgn ubat titik. saya rasa was2 lah sebab makan ubat pun sakit tak hilang juga. mula2 baca rasa risau dah , sebenarnya saya pun takut pekak hehehe . .. tapi bila baca yg bawah tu rasa lega sikit ;)

    ReplyDelete
  7. sedang sakit telinga . esok jumpa doktor . exited . hahac. wish me well ^^

    ReplyDelete
  8. Assalam.. kenapa sejak2 ni ramai yang sakit telinga ya. Saya pon tgh menahan sakit ni, telinga kiri. Lepas demam jugak. Tp kadang2 tu telinga jadi berdesing. Nak tanya sis ada tak rasa bunyi berdesing?? Tolong jawab yer.. Risau sangat dah ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mase saya kene ari tu xde lak berdesing. Cuma rase skit berdenyut2 dlm telinga.

      Delete
  9. Betul ke boleh sembuh mcm tu je ni...saya pun tengah sakit baru 3 hari lepas kene...mula2 sakit kt tempat korek tu...hari ke 2 barulah sakit kt dlm (gegendang)...rasa mcm ade air je yang bertakung...takpe ke kalau xpergi klinik and buat ignore je...mls nk buang duit beli ubat hihihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xtau nak ckp ape la awak...mgkn awak try tggu 2-3 hari lg klau x ok jgk baru gi klinik ke.

      Delete
  10. Salam.nak tnya sikit,kalau time guna phone,telinga rasa denyut kuat tak?sbb skrg ni saya rasa denyut kuat bila guna phone

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mase kene dulu tu mmg sentuh cikit luar telinga pun sakit. Guna phone pun sakit. Maybe mase tu saraf tgh bengkak.

      Delete
    2. haa same laa , sentuh pon sakit , mulut x boleh bukak besar besar rahang ikut sakit jugk

      Delete
    3. Hai hanafi, awk skrg dah ok ke? Sy tgh sakit sht telinga ni. Sy rs sbb sy pki earphone lama sgt ni. Awk brp hari br baik?

      Delete
  11. Senasib ni. Dah 2 minggu saya sakit. Mula2 sbb tahi telinga keras. Doktor bg ubat titis utk cairkan. Tapi xde perubahan. Lepas titis makin sakit. Berdenyut2. Nk makan sakit. Kepala pun sama sakit. Buat2 tak faham kot kot baik sendiri tapi arghh...

    ni gi klinik utk kali ke 2 pula. Hopefully ok la

    ReplyDelete
  12. Saye sekarang kene sakit telinga ni . Risau :'(

    ReplyDelete
  13. Saya pun kena sakit telinga sebelah kiri :'(

    ReplyDelete
  14. Hmm, Sakitnyaaaa Telinga Nie . Bedenyut Denyut haaa . errr --' Btw Besok Pergi Jumpa Doc :) Harap'3 Okeyh .

    ReplyDelete
  15. Anonymous01 May, 2014

    As salam.. huhu nw is 2.17am.xdpt tdr pasal gegendang telinga berdenyut mengalahkan jantung.. before ni mmg da ok tp dtg balik. Da jmp pakar aritu.. katanya gegendang da terttp semula.. sakitnya Allah shj yg tau.. xsbr tgu esok nk dpt antibiotik utk keringkan telinga nimm serius kali ni sakit sgt..

    ReplyDelete
  16. Assalam. Nk tnya, rasanya mmg pedih2 sikit kn? Rsa cm ada benda dlm telinga? Now saya pun tngah lalui benda yg sama jugak. Kasi tau mak, mak buat don't know jaa.. Nk pergi klinik sndri tk tahuu.. Hmmm. What i need to do ??? :'(

    ReplyDelete
  17. Anonymous11 July, 2014

    Saya tengah alami sakit telinga juga . Baru lepas baik demam . Tuhan jela tahu sakit die mcm ne . Nak tdo pon xlelap . Xtau posisi mcm ne nak buat lagi . Terasa macam ade air kat dalam tu .huhu

    ReplyDelete
  18. saya sakit 2 belah telinga..xboleh tidur mengiring dah...mlm pn trjaga bab berdenyut sgt sakit ya....telinga ni tersentuh sikit pn sakit...sabar je lah...

    ReplyDelete
  19. Saya sedang sakit telinga ni.. Hmm..symptom cam sama dgn sis..tp saya xtau nk evaluate cmne..kt umh ni ad ear drops tp xtau nk gne tak..bru je ni bdnyut. Siang td cm rse xselesa je..

    ReplyDelete
  20. Telinga sy rasa berdenyut2.
    Dalam masa yg sama sy pun sakit gigi.
    Sy x pasti sakit telinga sy ade kaitan x dgn sakit gigi sy.
    Sekarang ni duk makan ubat tahan sakit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macam mana sekarang? Hilang ke sakit tu

      Delete
  21. Saya pon tengah sakit telinga ni . Masuk ni dah 4 kali kena . Sama la telinga rasa berdenyut denyut, rasa mcm ada air dalam ni, berbunyi bunyi mcm bunyi buih pecah, pastu rasa bengkak dalam telinga . Yang paling seksanya rahang kat tulang pipi tu bapak sakit lagi lagi nak makan . Nak kunyah nak nganga sakit gila . Punca je sama je setiap kali kena sebab guna earphone lama lama pastu kepala earphone tu pulak besar sampai telinga ni tulang luar telinga sakit pastu merebak sampai dalam dalam telinga, rahang ngan tengkuk . Sabar je lah sakit telinga ni nak tido kemain payah . Terpaksa mengiring pastu asyik terjaga je sebab sakit denyut2 . Guna ubat titis tu je insyaAllah baik . Sebelum ni guna tu je . Yg tengah sakit tu bersabar je la . Sakit menghapus dosa . Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awk brp lama tahan sakit? Awk pki ubat apa? Sy pun sbb earphone la ni. Telinga kecik tp earbud dia besar.... pki lama² bengkak pilak telinga ni. Sakit xtahan

      Delete
  22. Saya pon tengah sakit telinga ni . Masuk ni dah 4 kali kena . Sama la telinga rasa berdenyut denyut, rasa mcm ada air dalam ni, berbunyi bunyi mcm bunyi buih pecah, pastu rasa bengkak dalam telinga . Yang paling seksanya rahang kat tulang pipi tu bapak sakit lagi lagi nak makan . Nak kunyah nak nganga sakit gila . Punca je sama je setiap kali kena sebab guna earphone lama lama pastu kepala earphone tu pulak besar sampai telinga ni tulang luar telinga sakit pastu merebak sampai dalam dalam telinga, rahang ngan tengkuk . Sabar je lah sakit telinga ni nak tido kemain payah . Terpaksa mengiring pastu asyik terjaga je sebab sakit denyut2 . Guna ubat titis tu je insyaAllah baik . Sebelum ni guna tu je . Yg tengah sakit tu bersabar je la . Sakit menghapus dosa . Hehe

    ReplyDelete
  23. Saya pon tengah sakit telinga ni . Masuk ni dah 4 kali kena . Sama la telinga rasa berdenyut denyut, rasa mcm ada air dalam ni, berbunyi bunyi mcm bunyi buih pecah, pastu rasa bengkak dalam telinga . Yang paling seksanya rahang kat tulang pipi tu bapak sakit lagi lagi nak makan . Nak kunyah nak nganga sakit gila . Punca je sama je setiap kali kena sebab guna earphone lama lama pastu kepala earphone tu pulak besar sampai telinga ni tulang luar telinga sakit pastu merebak sampai dalam dalam telinga, rahang ngan tengkuk . Sabar je lah sakit telinga ni nak tido kemain payah . Terpaksa mengiring pastu asyik terjaga je sebab sakit denyut2 . Guna ubat titis tu je insyaAllah baik . Sebelum ni guna tu je . Yg tengah sakit tu bersabar je la . Sakit menghapus dosa . Hehe

    ReplyDelete
  24. saya pun tengah sakit telinga ni.. baru kena 2 hari lepas. sakitnya ALLAH ja tau.. menyucuk nyucuk. baring tak kena, duduk tak kena. ALLAH.. dah makan ubat pun tak jalannnn. sama ja sakitnya.. kata ubat tahan sakit, tapi sikit pun tak tahan sakitnya ������

    ReplyDelete