Bila ALLAH cepat makbulkan doamu, Maka DIA menyayangimu...
Bila DIA lambat makbulkan doamu,
Maka DIA ingin mengujimu...
Bila DIA tidak makbulkan doamu,
Maka DIA merancang sesuatu yang lebih baik untukmu...
Oleh itu,
Sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan sekalipun....
Kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului
kemurkaanNYA...

Wednesday, May 15, 2013

Temujanji dgn Prof Hamid Arshad

Klau nak ikutkan date sebenar yg saya dpt, sepatutnya saya jumpe prof pada 31 hb mei nnti. 
Tp mmg saya ada pesan dgn staff yg set kan temujanji saya tu, klau ade pesakit yg cancelkan temujanji minta masukkan nama saya. 
Dan rezeki saya, isnin ari tu saya dpt call ade yg cancel temujanji untuk date 14hb mei dan diaorg tanye samada saya berminat nak dtg awal atau tidak.
Ofcozlah saya berminat kan...
Walaupun saya x zahirkan niat saya melalui doa lepas solat, tp jauh disudut ati saya ade terdetik 'kan bagus klau dpt jumpe prof awal cikit'...
Dan Allah makbulkan hasrat yg terpendam jauh kat sudut hati saya tu.
Lps bncg dgn hubby, akhirnya kami buat keputusan untuk terima date tu sbb rase mcm lmbt nak tunggu 31hb mei.huhu...padahal 2 mggu je lg.
Lps beberapa dugaan kecil (sesat, xjumpe klinik ni) dan hampir2 melepasi 10.30 (waktu daftar hingga 10.30 sahaja) akhirnya sampailah kami klinik tu. 

Tunggu hampir sejam setgh akhirnya sampailah giliran kami. Berdebar2 walaupun mcm dah tau ape yg prof akan ckp nnti. 
Rase teruja sbb selama ni tgk prof melalui fb je kali ni face to face kan. Perasaan bercampur baur.

Lps menjwp beberapa soalan dr prof, prof minta saya masuk bilik scan tuk scan rahim saya.  Scan ikut bawah.

Prof :  Tahan sakit cikit ye saya nak masukkan alat ni, kite tgk rahim awak ye. Ok...rahim you retroverted, ade bengkak cikit pada dinding rahim, and ade cyst....lebih kurang 3cm.

Tu je yg prof ckp mase scan tu.

Pastu saya kembali duduk depan prof.

Prof  :  You penah buat laparoskopi buang cyst kan, doc tu xde suggest you utk betulkan rahim you ke?

Saya : Xde...saya yg suggestkan kat dia suh betulkn rahim  mcm yg prof buat tp doc tu kate xperlu.

Prof  :  Selagi xbetulkan rahim you, masalah ni akan berterusan, rahim akan bertambah radang dan bengkak, you akan makin sakit dan kesuburan you akan terjejas. So saya akan buat laparoskopi di ikuti belahan lebih kurang 3 inci tuk jahit semula betulkan kedudukan rahim you. Baru lah masalah you akan selesai, you x sakit lagi dan you akan boleh pregnant, insyaallah.

Saya terdiam. Saya xtau nak jwp ape, nak ckp ape pun saya xtau dah. Sbb saya dah jangka prof akan ckp mcm tu. Tp saya cuba kuatkan semangat xmau tunjukkan betapa sedihnya hati saya.

Saya  : Mmg xde cara rawatan lain ke prof? Saya dah x larat nak lalui laparoskopi lagi. Dah 2 x pusat saya ni ditebuk. Dah mcm2 parut ade kat sekitar perut saya ni.

Sengeh je prof dgr soalan saya.

Prof  :  Xde rawatan lain. Mmg kene betulkan rahim dulu pastu saya akan bgtau bagaimana nak tingkatkan immuniti lepas pembedahan tu.

Saya  :  Prof, mcm saya ni umo dah 35 masih ade peluang ke nak pregnant?...

Prof  : Insyaallah...isteri nabi, khadijah pun kawen dgn nabi umo dah berapa tp dia yg lahirkan zuriat tuk nabi. Insyaallah masih boleh lagi.

Saya dan hubby saling berpandangan. Hati saya hancur luluh sbnrnya. Saya mgharap akn ade cara lain tp nyata saya kene lalui pembedahan sekali lagi.

Prof :  Ada ape2 lg nak tanye x? Saya sign dulu surat2 ni, nnti you bncg dgn puan rohana kat luar berkenaan hospital dan insurans you. 

Saya dan hubby berlalu keluar dr bilik prof tuk jumpa dgn puan rohana pulak.
Total caj saya kena bayar semlm RM 242.00
Hampir setengah jam jgk duduk dlm bilik puan rohana bncg pasal date tuk operate. Last2 saya just isi je dulu form tanpa letak date sbb saya masih belum diberi kekuatan tuk lalui pembedahan sekali lagi.
Puan rohana tu sgt2 baik, sgt2 memahami. Suke sgt berurusan dgn dia.

So sekrg ni, saya lum mampu nak kate saya ready tuk operate sekali lagi. Just......biar lah dulu.

Masih berharap agar akan ade keajaiban...Akan ade ke?...  


61 comments:

  1. tawakal dan berdoa... insyaallah ada jalannya

    ReplyDelete
    Replies
    1. rase mcm x sanggup dah nak masuk bilik bedah...huhu

      Delete
    2. Salam...saya nurul, bole tumpng tnya, sakit ke nk buat operation tu? Kena bius tak? Ngilu la sy dgr. Sy pun ada msalah yg sama, dh 4yrs kawin dgn 2nd husband, blm ada rezeki dpt baby. Tpi sy dh ada 3org ank. Sabtu lepas, sy sakit senggugut teruk, pergi klinik pakar wanita Dr Yang, di seremban...kasar dr tu. Mesti dr hamid lembut dan tertib. Bole share dgn sy tak? Nie no telp saya 0124399970 bole whtapp direct pun ok

      Delete
    3. Salam safiyyah..bole sharing dgn sy tak? Nie no hp sy 0124399970

      Delete
    4. Salam safiyyah..bole sharing dgn sy tak? Nie no hp sy 0124399970

      Delete
    5. Mase operation xsedar sbb dah kena bius. Lpas abih operation baru rase la sakitnya.huhu. Tp insyaallah kita kaum wanita ni dah Allah tulis boleh hadapi sakit yg macam tu. Klau nak jumpe Prof Hamid, kene buat appointment awal sbb dia ramai sgt pesakit. Dr Yang tu actually bagus...pakar wanita kat hosp salam pun suggest saya jumpe Dr. Yang tu tp tu la mmg saya pun xboleh nak go on la dgn dr Yang tu.

      Delete
  2. salam...
    sabar ye..kuatkan semangat lalui ujian ni..
    maaf ye kalo saya bertanya..awk tulis dh melalui 2 x laparcopy..sb apa ye?
    so...kalo nk bt lg sekali ni..kali ke 3 ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kali pertama saya buat laparoskopi sbb masalah batu karang dlm hempedu. So saya dah xde hempedu lg sekrg ni. Dah kene buang.

      Kali ke 2, sbb masalah endometriosis...Ade cyst kat rahim saya.

      Delete
    2. ooo..gitu..safiyyah..saya rasa x perlu kot buat laparcopy ni lagi..
      ada pandgn org bgtau kalo dgn dr hamid...mmg dia syorkan operate kalo nak btulkan rahim..pndgn doc lain..rahim terbalik pon bole mengandung tau..xperlu operate..lain doc kan lain pandangan...
      saya syorkan awak dptkan second opinion...jumpe doc pakar lain...

      Delete
    3. Gynae yg sebelum ni, mmg ckp x perlu betulkan rahim. Sbb tu dia just buang cyst je mase operate saya. Tp nyata kaedah tu x berkesan sbb cyst saya tumbuh semula lps beberapa bulan dan saya masih belum berjaya hamil sampai sekrg ni. Senggugut pun xde kurg walaupun dah operate. Prof kate selagi xbetulkan kedudukan rahim tu, masalah saya x akan selesai...:(

      Delete
    4. salam
      mcm mana saya nk tau klinik ni kat mana
      ni no sy 01280346070

      Delete
    5. Siti zubaidah...cube awak hubungi no2 ni tanye ye.
      03-77733411, 03-77732911 atau
      01116337025, 01116339975.
      Cube ek...biasenye kene buat appointment dulu. nak dpt date app tu pun pnye lah pyh sbb ramai sgt...tp cube lah.

      Delete
    6. Salam setau saya dulu kalau operation dgn dr hamed akan buat di hospital pantai bangsar..masih di situ ke?

      Delete
    7. Salam..sy nak tanya..bleh ke pakai insurans kat klinik dr.hamid ni

      Delete
  3. salam..dah lama jd silent reader blog awak...^^
    jemput singgah ke blog kite yer..
    sy pon TTCain gak ..lately br je wat operation dgn hamid arshat sbb endometriosis n RU.salam perkenalan yer..
    http://ainojowoblog.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam perkenalan...Time kaceh sbb sudi menjengah blog saya.

      Delete
  4. InshaAllah ada... tapi kita juga digalakkn berusaha untuk dapat apa yg kita mahu. Buat istikharah, moga Allah lorongkn ke jalan yg terbaik... :-)

    ReplyDelete
  5. InsyaALLAH pasti ada kerana janji ALLAH itu pasti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan...ade org lain yg lebih menderita dari saya.

      Delete
  6. better ikut je ckp dr..sy pun dgn prof gak, n rahim terbalik, pcos n tube tersumbat...n sy operate pun dgn prof hamid gak...dah preggy dh pun...kita hanya usaha kan...yg lain biarlah Allah yg tentukan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hati saya belum cukup kuat ar nak tempuh operate sekali lagi...rase mcm serik pun ade gak.huhu. Moga Allah akn tunjukkan jln yg terbaik utk saya.

      Delete
  7. inshaAllah ada jalannya... banyak2kan doa dan solat istikharah... semoga akak terus tabah...

    ReplyDelete
  8. salam kak, klinik dr tu boleh guna medical card x? saya pon ada masalah endometriosis, jadi saya plan utk dptkn rwtn di klinik tsebut.. saya doakan akak selamat yaa. Insya Allah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Emmm...utk rawatan kat klinik tu, rasenye xleh guna medical card. Tp klau perlu operate, prof suggest buat kat pantai medical centre, so boleh lah guna medical card tuk operate tu nnti.

      Delete
  9. hurmm sue pun takut nak hadapi operation lagi..cukup la dua operation yg dh lalui.. huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan...mase saya operate buang hempedu dulu, sakitnye lps sedar dari bius tu Allah je lah yg tau. Pastu operate pulak kali ke 2, buang cyst..Ni nak kene operate pulak lagi, pastu kali ni kene belah pulak cikit kat bhgn bawah perut. adoyai....

      Delete
  10. salam safiyyah,
    saya first appoinment dgn doc 3/6 ni..just nk tnya operation doc mmg suggest pg pantai medical ke..? doc x buat di klinik die ke utk betolkan retroverted uterus?
    sy mmg da tau ade retroverted uterus, nk jmpa doc sbb nk go thru operate dgn die...semoga u tabah utk ttc k

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'akum salam...
      Emmm...saya x pasti leh buat kat klinik prof ke x. Maybe saya ade medical card, prof terus suggest buat kat pantai medical sbb klau buat kat klinik prof kene byr cash kan.

      Kat pantai medical pun prof just buat operation hari selasa dan khamis je.

      Delete
  11. InsyaAllah semoga dipermudahkan segala urusan... Semoga Allah beri kekuatan kat awak..

    ReplyDelete
  12. period pertama selepas operation endo + betulkan rahim ritu, sy rasa sengugut kurang..period dtg pon dlm keadaan sy xsedar..tiba2 je da kluar..berbanding sblm ni..sakit pinggang sgla bagai n sakit senggugut yg teramat...hmmm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya doakan agar awak terus sihat pasni, xde sakit2 dah...sbb saya tau camne sakitnye senggugut. saya tau camne sakitnye pinggang. Nnti awak terus lah update blog ye. Saya nak tau camne perkembangan lps operation tu.

      Delete
  13. Anonymous22 May, 2013

    salam..nak tanye no telefon klinik dr hamid arshat berapa?dah try call tgk kat tenet tp xdapat..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. 03-20945262 atau 03-20945800. ade try call no yg ni? saya call ari tu gune no yg ni.

      Delete
  14. Anonymous11 June, 2013

    Salam...sy yg pnh msg awk sblm ni...sy mslh senggugut teruk.blom lg pregnt..sblm ni da pnh operate sbb ada polpy kt pangksl rahim..dlm ms yg sm dr suggest buat laprspy sbb rshim sy terbalik utk betulkn dgn nk tgok mslh senggut sy yg teruk.sy nrkad xnk buat.pastu sy tgh buat rawatan homophathy...alhmdulilih skng ni sggut sy beransur pulih xsakit teruk mcmtu.hmpir 4 bln rwatan.homophty mmg lmbt sket effect dia.ada org recommd pg homophty bangi yg dr nik omar.di smping tu sy buat akupuntur..sy jmpa Dr perempuan lupa plk skng.huhuhu.mls nk bkk kad.awk cuba la...sy rs yakin..insyallah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Time kceh berkongsi pengalaman...

      Delete
  15. Assaam..nk tya sakit tak buat laparoscopy.ada doc syorkan xberani lg nk cuba

    ReplyDelete
    Replies
    1. Emmm...tipu la klau saya ckp x sakit. Mmg sakit la. Tp...InsyaAllah sakit tu kite boleh hadapi.

      Delete
  16. Huhuhu salam Saffiyah malulah tunjuk awak nya tut kat doktor lelaki walaupun dah tua, huhuhu awak kan bertudung labuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tipu la klau saya ckp xde rase malu...tapi saya terpaksa. Sbb kat malaysia ni, hanya Prof Hamid je yg buat operate untuk masalah retroverted uterus. Gynae lain dah xbuat lagi betulkan rahim retroverted tu. So apa pilihan yang saya ada? Saya percaya, tiada wanita yang suka tunjukkan kemaluan dia pada doktor lelaki tp apakan daya kan.

      Delete
  17. Anonymous13 June, 2014

    Assalam...kak, sy ade appoiment ngn prof hamid ari selasa ni 17hb...Alhamdulillah dimudahkan jln...1st call trus dpt buat appoiment sbb ade yg cancel...klu x mmg kn tggu bln 11 nnt sbb 1stimer kn...wpn sy dok n9, tp sy redah je la nk cb kn...tp sy rs tkt sgt kak nk g sn...mcm2 sy pikir...klu appoiment kol 2.30 msh kn dtg awal ke utk register?...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Better sampai sane sebelum 2.30 la kot? Ntahlah ek...akak pun x sure sbb belum ada lagi dpt yang sebelah ptg. Dua kali pegi dpt pagi.

      Delete
  18. salam. kak dah operation ke? berapa kos kalau operation kat klinik dia? saya pun rahim terbalik.. sblm ni pernah operation buang endometriosis di pakar wanita klang.. tp.lepas operation dan diberi injection zoladex stop.period selama 6 bulan.. period pertama ok, lepas tu sakit plak senggugut tu.. so buat keputusan jumpa dr hamid.. tp tak tahu la 31hb ni apa ceritanya.. sbb br hr sabtu 28hb buat hsg... 31hb hari isnin ni.br berbincg dgn dr.. takut jg dia suruh operation... cm nak tahu berapa.kosnya kalau.operation di kliniknya.. saya takde insurans.. sbb ada kesnoperation so kalau buat insurance diaorag tak cover... huhuhu

    ReplyDelete
  19. apa cerita kak.. akak.jd operation ke? berapa kos operation di klinik.dia? saya pun pernah operation buang endometriosis.. tp dr tak bgtau pun rahim saya terbalik.. so sbb pas diberi injection zoladex hentikan.period dan bila period dtg.. sakit senggugut lg.. so sya g jumpa dr hamid..tp jumpa menantu dia dr aimi.. ktnya rahim saya terbalik.. 31hb 6 ni jumpa dr hamid.. mungkin dia suggest operation jg.. so nak th berapa kos.. saya tak boleh pakai insurance sbb pernah ada s3jarah operation. pernah tanya, tp diorg tak cover.. so kena pakai cash la ni
    huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry dik...akak sibuk cikit sekrg so jarang jenguk blog. Akak dah operate 30hb sep 2013 hari tu. Tp guna insurans. Buat kat Hospital Pantai. Klau operate kat klinik prof n bayar cash mgkn dlm RM 6,500 kot kos dia.

      Delete
    2. Assalam....kak...nk tnya insurans yg akak guna cover operation tu kat hosp pantai insurans apa?so mknanya insurans tanggung..x perlu kuarkn kos sendiri la kan?

      Delete
    3. Maaf ye lambat reply. Akak guna MAA Takaful Medical Card. Just kene bayar xsampai RM 50.00 untuk vitamin C dan kos daftar. Insurans x cover kos utk vitamin. Yang lain sume insurans cover.

      Delete
  20. bagaimana nak hubungi dr hamid arshad ada no phone dia x?email ke ummuwidad242@gmail.com please....jazkillahu khairan katsira...

    ReplyDelete
  21. Taip jer nama klinik dr hamid arsyat. . kat situ ada no klinik untuk temu janji

    ReplyDelete
  22. Hi sis. Today, I baru jumpa doc arshat and my case is same with you. Need to go through 2nd operation because of retroverted uterus. Tp mcm x sanggup nak operation lg. anyway, thanks for the info

    ReplyDelete
  23. salam kak rasanya tak sanggup nak tunjuk saya punya kat doktor lelaki walaupun dia pakar. Cubalah akak bantu saya yang hadapi masalah malu yang teramat ni...

    ReplyDelete
  24. Sis,sy baru bca blog ni..maknanya sis dh wt opertion kn?skrg ni sis dh ada anak lum?bleh bg no fon x kt emel sy.. pa1afaf@gmail.com

    ReplyDelete
  25. Salam sis Balkis, sy juga baru dapat rawatan dgn Dr Hamid 31 Mac 2015 lalu. Sy juga mempunyai masalah yg sama iaitu RU dan ada endo. Tapi sis Balkis jgn risau, yg check kt punya tu Dr Aimi, menantu Prof., Prof cuma lihat melalui skrin sahaja. Lepas check dengan Dr Aimi tu baru kt akan duduk di depan Prof dan Prof akan terangkan masalah kt. Sy dapat tarikh untuk operate bulan Nov nanti.. Penuh sabar menunggu ni.

    ReplyDelete
  26. Doktor2 pakar ni mmg payah nk bawak berbincang, jarang2 yg blh accept opinion diorang xbetul. Bajet bagus je doc2 pakar, bile kite counter ape yg dia ckp based on our actual case, mcm2 dia nk cover balik.. kadang menyampah pun ade dgn doc2 pakar yg bajet bagus camni... bajet semua benda dia tau...

    ReplyDelete
  27. salam sis. mcm mana keadaan lps operation ritu? keadaan Rahim dan pcos?
    doc ade bg ubat ape je? doc ade bg suntik hormon stop period x lps operate tu

    ReplyDelete
  28. Anonymous14 July, 2016

    Asalam sis sy nak cerita dan tanya sis skit ttg rawatan dgn dr.hamid ni..boleh ke sis,,sy br nk survey pasal appoinment dr.hamid ni,, sblm tu nk tye sis ms ank pertama ada mslh mcm ni juga ke..sbb sy dah ada ank sorg tp bila yg second ni mcm ssh plk,,kl sis xkeberatan sy nk wassap dgn sis,,trm ksh..

    ReplyDelete
  29. Asslam sis..saya nk cter pengalaman.saya operation cyct2005 ..kali pertama kawin 2007 , x dapat anak lama juga.saya ikhtiar mcm2tp sengugut ttp sakit bulan2.akhirnya 2011 saya pregnent jgk tp sampi 6bulan pendarahan dan bersalin awal baby xdpt diselamatkn.akhirnya saya pergi jumpa dkto hamid arshad.Dia check saya ada rahim terbalik n cyct jgk..lpastu 3bulan kemudian saya pregnent alhamdulillah syukran dokto

    ReplyDelete
  30. Salam..nak tanya..klau kat klinik dr hamid ni boleh pakai insurans ke?

    ReplyDelete