Bila ALLAH cepat makbulkan doamu, Maka DIA menyayangimu...
Bila DIA lambat makbulkan doamu,
Maka DIA ingin mengujimu...
Bila DIA tidak makbulkan doamu,
Maka DIA merancang sesuatu yang lebih baik untukmu...
Oleh itu,
Sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan sekalipun....
Kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului
kemurkaanNYA...

Thursday, March 6, 2014

Rasa teraniaya....

Lame gak x update blog...huhu
Bkn ape, xde cite nak update.
Saya dah xpikir lagi pasal nak pregnant.
Saya just go on naturally...
Meneruskan kehidupan mcm biase
Klau ade rezeki, ada lah.
Klau xde, saya dah penat nak berharap lagi.
Lagipun, saya dah xmampu utk meneruskan rawatan.huhu
Kedudukan kewangan kami agak terhad sekrg
Lebih2 lagi, lps ape yg berlaku....

Nak dijadikan cerita,
Lps lebih kurg sethn my hubby tanam anggur kat umah
Akhirnya hubby dpt keje, start disember last year.
Dijanjikan gaji RM 1,300 sebulan dengan 8jam keje sehari dan tiada cuti rehat
tiada public holiday
Ianya bermaksud hubby saya perlu bekerja penuh dalam sebulan tiada cuti sabtu ahad atau public holiday
Oleh kerana dah lame sgt tanam anggur, hubby saya setuju dengan tawaran kerja tu.

Alhamdulillah, gaji pertama bln disember tu hubby dpt lah gaji seperti yg dijanjikan
Cuma yg xbest nya berlaku kesilapan pemotongan duit uniform
Yang mana my hubby telah ambil 2 helai uniform tetapi gaji telah ditolak dgn amaun 3 helai uniform
Klau uniform tu harga RM 10-RM 20 mmg kami xkisah boleh je halalkan
Masalahnya harga uniform tu RM 65 sehelai...
You all dpt bygkan x, camne bengangnya kami.
Mintak pulangkan duit yg terlebih tolak tu....sampai lah sekrg ni xdpt2 lg.
Sabar je la kan.

Masuk je thn baru, bulan januari hari tu...you all tau berapa gaji my hubby dpt?
RM 930....
My hubby keje 31 hari bulan januari, time cuti thn baru pun dia keje, time cuti raye cina pun dia keje,
Mmg penuh dia keje selama 31 hari, dpt gaji RM 930????
Mmg saya sgt2 marah.
Had kesabaran kami diuji.
My hubby dptkan kepastian, pihak syarikat ckp akan byr baki gaji lagi RM 400 dlm mase terdekat.
Tp sampai lah sekrg pun belum dpt2.
Rase2 nye kami dah kena tipu hidup2.huhu.
Sabar lagi.

Ni utk gaji bulan febuari ni pulak, you all tau berapa pulak my hubby dpt?
RM 840...
My hubby keje xde cuti selama 28 hari di bulan feb, dpt gaji hanya byk tu?
You all rase berbaloi ke x?
Saya mmg rase x berbaloi...
Dgn mase yg hubby korbankan
Di kala org lain seronok cuti kat rumah sabtu ahad n public holiday,
My hubby pulak bersengkang mate keje sampai ke tgh mlm.huhu

Bkn masalah gaji kecil yg saya pertikaikan
Saya xkisah lgsg berapa gaji hubby asalkan ianya rezeki yg halal
dan asalkan hubby mahu bekerja demi mencari rezeki utk kami.
Tp saya rase hubby mcm ditipu so hati saya rase sakit sgt2.
Janji nak bg gaji RM 1,300 sebulan tgk2 jd mcm ni pulak.

Sbnrnye lps dpt gaji bulan januari tu saya dah suruh hubby berhenti je keje carik keje lain
Tp my hubby masih lagi percaya yg pihak syarikat akan mmbayar baki gaji yg kurang
So sbb tu my hubby stay lagi kat situ
Tgk2 kali ni gaji lagi kurg pulak dari yg bulan januari.huhu

Ape yg patut saya buat????
Saya suruh hubby call syarikat tu tp xdilayan.
Saya beranikan diri call syarikat tu tp staf sume mengelak xmau jawab pertanyaan saya.
Alasan diaorg, kene tanye bos.
Bile mintak no tepon bos, diaorg ckp x boleh bg pulak.
Mmg sakit betul hati saya sekrg ni la...
Cian my hubby...
Dia dianiaya kan?...
Doa org teraniaya ni biasenya makbul kan?
Moga Allah permudahkan perjalanan hidup kami lps ni...
Sedih, marah, bengang, geram...sume ade ni.huhu.

10 comments:

  1. huhuhuhu.troknyeeee.ade kena sign agreement ape2 x yg gaji RM1300 tu?
    maybe blh wat report if xbayar gak.huhuhu.semoga dipermudahkan and org tu tbuka hati nk bayar gaji.aniaya org.trok betul laaaa.cube gaji dia,silap2 mgamok satu company dgr.hampeh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xde sign ape2 agreement...tu yg jd masalah nak tuntut. Main janji2 mulut je. Mase mula2 keje ok bg gaji mcm yg dijanji, ingtkan ok la.

      Delete
  2. Safiyah, boleh report ke pejabat buruh rasanya. i rasa ada undang2 kena bagi staff cuti etc. may be u bleh research on this before u take any action. Smg Allah permudahkan utk kalian berdua...amin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. My hubby keje security, n dia tau klau keje security ni mmg keje full xde cuti. Tp yg sakit hati tu public holiday dah lah dikira hari biase, makin kurg pulak bg gaji. Xtau nak report kat pejabat buruh camne sbb xde ape2 dokumen tawaran kerja atau ape2. Sume main ckp2 mulut je.

      Delete
  3. Salam safiyyah..
    Mmg xpatut betul depa buat mcm tu..semoga ade rezeki lain buat safiyyah sekeluarga..ameeennn..
    Sy dh x berblog...blog sinar cahaya(langit-indah.blogspot.com) tu sy xtau sape yg dh ambil...just nk inform bahawa itu bukan lg saya..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nape stop berblog?...Bz ke?

      Delete
  4. sabar ye safiya...ini semua ujian.
    hidup ini sentiasa diuji..krn itu lah yang selayaknya utk kita semua..
    saya doakan kehidupan awak sekeluarga dimudahkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Time kaceh mag...Hati saya sakit bile hubby diperlakukan mcm tu.huhu

      Delete
  5. buat report dengan pejabat buruh, dan saya rasa tak berbaloi hubby awak terus kerja di situ, tenaga dikerah habis2san tapi gaji banyak kali dipotong..tak berbaloi dengan penat lelah dan masa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xde sebarang dokumen kerja...Xde offer letter atau apa2 utk dirujuk ke pej. buruh..tu yg pening xtau nak buat mcm mane. Mmg my hubby nak berenti dah. Asyik kene tipu je. Janji tinggal janji. Munafik tul org yg buat janji palsu ni.

      Delete