Bila ALLAH cepat makbulkan doamu, Maka DIA menyayangimu...
Bila DIA lambat makbulkan doamu,
Maka DIA ingin mengujimu...
Bila DIA tidak makbulkan doamu,
Maka DIA merancang sesuatu yang lebih baik untukmu...
Oleh itu,
Sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan sekalipun....
Kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului
kemurkaanNYA...

Monday, September 8, 2014

VISANNE - SAMBUNG LAGI 3 BULAN....

Saya pergi jumpe gynae 05.09.2014 hari tu.
Mcm entry yang sebelum ni, saya beralih dgn gynae lain pulak.
Pakar wanita Sukhilmi.
Emmm...
Kira ok la, sbb xramai org time tu so xyah tunggu lama. 
Dan klinik tu selesa, parking depan klinik byk.
Dan doc Sukhilmi, boleh tahan baik orgnya.
Ckp pun boleh tahan lembut je masa bagi penerangan.
Sampai je klinik terus daftar, x sampai 10 min pun dah dipanggil masuk bilik doc.

Masuk je bilik doc, doc dah pandang dengan senyuman

Saya :  Assalamualaikum Doc
Doc  :  Assalamualaikum Puan Safiyyah

Kebetulan sama2 serentak bg salam.huhu.

Doc  :  Ok, boleh saya tau apa masalah puan safiyyah dtg jumpe saya ni?

Saya pun terangkan secara ringkas pasal mslh cyst, dah operate 2x tp masih lagi dgn masalah yg sama, masih rasa sakit walaupun bkn waktu period, pasal saya masih berusaha utk pregnant, pasal saya dicadangkan dgn pengambilan visanne dan saya minta pendapat doc.

Doc  :  Sbnrnya puan, masalah cyst ni mmg masalah berangkai. Puan operate la bape kali pun kesudahan tetap sama, ia akn tumbuh semula. Sbb tu puan dicadangkan dgn penggunaan visanne. Kita ade pelbagai cara utk cuba kurgkan simptom endometriosis spt suntikan lucrin dan ubat hormon. Tp ramai yg merungut xtahan dgn kesan suntikan lucrin so sekrg mmg kita akn cadangkan dgn penggunaan visanne. Dah berapa bulan puan amik visanne?

Saya  : Dah 3 bulan. Klau boleh saya nak stop dan teruskan usaha utk pregnant pulak doc.

Doc  : Ok...saya faham keinginan puan yg melonjak2 tu. Lebih2 lagi dgn faktor usia puan sekrg. Tp klau puan tanye pendapat saya, saya suggest puan teruskan lagi 3 bulan. 3 bulan je pengambilan mmg xcukup puan. Hormon visanne belum dpt berfungsi sepenuhnya dlm tubuh puan. Puan ada dtg period?

Saya  : Bulan pertama ada dtg period pastu xde dah sampai sekrg.

Doc   : Ok, itu petanda baik. Mmg itu tujuan visanne. Nak stopkan period dan dlm masa yg sama akn mengurangkan hormon kesuburan. Ni bertujuan agar cyst tu akan kurang meradang. Cyst ni puan, tiap kali period, kat dlm tu akn jd mcm radangan. Sbb tu puan rase skit yg teramat sgt. So bile xde period, rase skit akan kurg.

Saya :  Tp saya masih lg rase skit jgk doc. Saya dah xboleh nak buat keje berat lgsg. Saya xleh nak berlari xleh nak buat akt yg byk guna otot perut.

Doc  :  Mmg mcm tu puan. rase skit tu pyh nak hilang terus. Sbb tu digalakkan pregnant. Pregnant tu pun salah satu cara nak kurgkan endometriosis jgk. Tp mslhnye pulak, org yg ade masalah endometriosis ni susah nak pregnant.

Saya : Saya letih dah dgn masalah cyst ni. Dah operate betulkan rahim pun masih lg xde penyelesaian. Dah la skit kena operate. Ingtkn lps operate leh elok.

Doc :  Gelak2...senyum2...sbnrnya puan, xde masalah dgn kedudukan rahim puan tu. Itu semulajadi dan xperlu dibetulkan. Klau kedudukan rahim puan tu bermasalah, mcm mane boleh ada seorg anak pulak sebelum ni.

Saya :  Mgkn kedudukan rahim saya bermasalah lps lahirkan anak?

Doc  : Biase nye kedudukan rahim tu semulajadi puan. Mmg ade jenis yg retroverted dan ianya xperlu diperbetulkan pun sbnrnya.

Saya : So mmg saya xde pilihan la ni doc? Mmg kene teruskan lagi visanne ni 3 bulan lagi.

Doc : Yup...puan kene teruskan lagi visanne ni. Puan jgn terlalu pikirkan 3 bulan tu lama. Puan teruskn kehidupan mcm biase selama 3 bulan tu. Mmg ade jgk efek visanne ni. Terutama masalah emosi. Mmg puan akan asyik rase down, rase nak nangis tibe2, rase nak marah tibe2, tp puan kene kuat utk kontrol diri. Husband kene byk sabar la.(hubby saya senyum je dgr penerangan doc)

Saya : Bncg2 cikit dgn hubby dan setuju utk ambil visanne lagi 3 bulan. 

Doc : Dalam mase 3 bulan lagi puan amik visanne ni, puan boleh buat ujian tiub. kat sini kite boleh buat ujian tu. Tp bkn sekrg. Dlm tempoh 3 bulan ni xkisah bile2 saya nasihatkan elok puan buat. Sbb nak pregnant ni yg paling penting kite kena pastikan tiub xde sumbat. So dlm mase 3 bulan ni, puan balik rmh bncg dgn hubby dan boleh call klinik kalau nak buat ujian tu.

Saya : Berapa kos buat ujian tu doc?

Doc  : Kos RM450.00.

Saya : RM450???...sambil pandang hubby.huhu.

Doc  : Kite kat sini dah xpakai kaedah xray HSG lagi. Kite pakai kaedah yg terkini guna teknik buih ExEm Foam Kit. Puan penah dgr?

Saya : Geleng pale.

Doc  : Ok, puan nak tgk contoh? Jom doc tunjukkn. 

Saya : Saya dgn hubby dan staf doc pegi kat bilik sebelah dan doc tunjuk contoh. Saya xtau camne nak terangkan kat sini tp kalau ade yg berminat nak tau camne ujian tiub tu, try carik kat internet ek.hehe

Saya :  Sakit x mase buat ujian ni doc? Ade yg ckp xray HSG tu sakit.

Doc  :  Emmm...doc pun xpenah rase camne sakit ke x (buat lawak kot?hehe) tp mcm buat ujiab pap smear la lebih kurg. 

Saya  : Ok la doc. So ari ni saya amik visanne utk sebulan dulu nnti next month saya dtg beli lagi. Yg ujian tiub tu nnti saya bncg balik dan call klinik doc utk comfirmkan.

Doc :  Ok2 boleh. Puan beli visanne sebelum ni berapa rgt? 

Saya :  Yg mase mula2 dulu saya dah terkene doc. Klinik tu jual visanne tu mahal kat saya sampai RM200. Yg bulan ke 2 & ke 3 saya beli kat hosp salam RM 160.00.

Doc :  Ok rasenya kat sini pun RM 160.00 jgk nnti jap staf saya check harga. 

Tunggu dalam seminit, 

Doc : Ok, sama la puan. Doc takut kat sini harga mahal pulak nnti puan marah doc. (pun buat lawak jgk kot?hehe)

Pastu kuar bilik doc, tunggu jap, pastu g bayar kat kaunter.

Kena RM 200.00 je. Ubat RM 160.00, konsultan RM 40.00 doc caj saya. Alhamdulillah.

Xde buat scan pun. Doc kata xperlu scan sbb mmg xcukup utk kecutkan cyst tu dgn pengambilan visanne 3 bulan je.

So saya pun byr bil, minta MC dan terus balik rumah.

Dlm kete, bncg dgn hubby, mgkn bln 10 nnti saya akn buat ujian tiub tu. Insyaallah...

     

6 comments:

  1. guna teknik buih ExEm Foam Kit?? 1st time dgr jugak ni...
    450rm rasa mahal la safiyyah..
    buat hsg je la...hsg tu xla sakit sesangat sebenarnya...
    cuma x berapa selesa semasa ujian tu je...
    inshallah..bole hadapinya... saya dah buat 2 x hsg tu...
    alhamdulilah
    ok la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la tu...saya pun rase mcm mahal sgt la. Klau HSG tu berape ek kos dia? Saya belum penah buat lagi.

      Delete
  2. Kak Safiyyah...Yani ni pun risau, bulan 10 ni nak kena jumpa balik doktor untuk review kesan makan Provera (4 bulan) untuk endometrial hyperplasia Yani ni...harap2 ada berita baik. Kalau tak, doktor pernah cakap kena sambung makan ubat 6 bulan lagi...aduuhh....kalau boleh tak nak la sampai 10 bulan (4 bulan + 6 bulan) tak de usaha TTC.....sedih jugak hati ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yani, Provera tu mcm pil perancang jgk ke? Tu la...rase mcm xmo dah mkn ubat ni...nak terus usaha nak pregnant...tp klau keadaan rahim x mengizinkan, x guna jgk kite usaha kan...mcm sia2 je pulak nnti. So mmg kene sembuhkan dulu rahim ni.

      Delete
  3. Salam. Sy pernah buat HSG dlm tahun ni di KPJ. Kos nya...RM200. Bg sy, prosedur tu tak sakit. Result nya....tiub sy sumbat & suggest utk buat laparoscopy pulak. Doa2 dipermudahkan.. Amin.

    ReplyDelete
  4. So pil ni tujuannya utk kecutkan cyst yer. Saya pulak mmg tak nak pregnant lg.dan xde masalah langsung utk pregnant. Tp saya tak nak operate. Sbb operate ni org kata nanti akan tumbuh lg. Sampai bila asyik nak operate kan. Tak sanggup pulak rasanya.

    ReplyDelete