Bila ALLAH cepat makbulkan doamu, Maka DIA menyayangimu...
Bila DIA lambat makbulkan doamu,
Maka DIA ingin mengujimu...
Bila DIA tidak makbulkan doamu,
Maka DIA merancang sesuatu yang lebih baik untukmu...
Oleh itu,
Sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan sekalipun....
Kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului
kemurkaanNYA...

Wednesday, September 3, 2014

Visanne - After 3 month

Bismillahirrahmanirrahim....

Diam x diam, dah hampir 3 bulan saya proceed ubat visanne. 
Bulan pertama mkn, mmg hilang rase sakit yg mcm senggugut tu.
Saya boleh bermain badminton dgn happy nye.
Dan bulan pertama tu jgk saya period hampir 20 hari.Letih....
Tp nak buat camne, kesan visanne mmg mcm tu.

Cukup je sebulan saya amik visanne, saya pegi check up semula.
Saya bertukar doc sbb xselesa dgn doc yg sebelum nya.
Xselesa sbb doc tu sgt serius dan x mesra lgsg. 
Saya rase takut bile berhadapan dgn doc tu.huhu
Actually doc tu mmg bagus, cuma saya rase xselesa dgn cara dia.
Dan lagi 1 dia jual ubat mahal sgt la.
Visanne tu dia caj saya hampir RM 200 sedangkan saya tanye tmpt lain harga visanne tu cuma RM 160 je.

Oleh kerana nak cari doc perempuan jgk, 
Saya decide pegi check up dgn gynae kat hospital Salam pulak. 
Agak kecewa sbb doc tu suggest suruh saya teruskan lagi visanne paling kurg pun 2 bulan lagi.
Huhhh...nmpknya saya tiada pilihan lain.
Doc ckp visanne tu tak akn berkesan kalau amik sebulan je.
So dgn berat hati saya teruskan lagi amik visanne tu sampai la sekrg.

Tinggal lagi 2 biji utk saya abihkan visanne bulan ke 3 ni.
Apa yg saya rase?
Emmm...konpius visanne tu betul2 berkesan atau sebaliknya.
Saya masih lagi rase sakit mcm senggugut walaupun period xde turun.
Efek visanne tu lebih kurg mcm suntikan lucrin iaitu stopkan period so mmg saya xperiod lagi masuk bulan ke 2 dan ke 3.
Tp....masih ada rase sakit kat bhgn rahim dan pinggang saya.
Dah xdpt nak bermain badminton sbb rase sakit.
Dah xboleh nak buat keje lebih cikit, akan rase sakit.

Kini after 3 bulan amik visanne, 
Nmpknye saya kena pegi check up semula.
Harap2 doc x akn suggest saya teruskn visanne hingga 6 bulan.
X sanggup. Mase berlalu mcm tu je kan. Umo saya dah bape.

Saya decide utk bertukar doc lagi.
Saya ingt nak try kat pakar wanita sukhilmi tu pulak kali ni.
Gynae yg kat salam tu ok sbnrnya dan saya selesa dgn dia.
Tp dia sendiri bgtau saya yg dari segi kelengkapan, 
kat hosp. Salam tu agk kurg moden.
Dia siap suggest suruh saya balik pada gynae yg sebelum ni sbb dia kata klinik tu guna peralatan yg agk lengkap dan moden.
Mmg xlah...saya xmo buang masa & duit jumpe doc yg saya xselesa treatment dgn dia.huhu 
Mgkn melihat pada faktor umur, doc seakan2 tau saya trpaksa cuba kaedah IUI atau IVF dan doc tu berterus terang dgn saya bahawa kelengkapan IUI kat hosp salam tu agak kurg lengkap.
So...saya decide utk cuba kat klinik Sukhilmi pulak.
Xde pilihan lain walaupun hajat di hati nak dgn gynae perempuan.

Jumpe doc kali ni utk,

1. Scan semula tgk ade perubahan saiz cyst atau x after amik visanne 3 bulan.

2. Nak tanye pendapat doc samada perlu usaha sendiri sebelum proceed IUI atau terus proceed IUI je. Umo dah makin meningkat. Mgkn ni usaha terakhir saya yg melibatkan keputusan yg besar.huhu

3. Tp...xtau la boleh ke x proceed IUI memandangkan masalah cyst dan lekatan ni klau2 xde perubahan after amik visanne 3 bulan kan.huhu.

4. Nak tanye doc, adakah proses IUI tu menyakitkan? Doc yg sebelum ni (yg garang tu) ckp, you akan melalui kesakitan yg lagi teruk dlm proses nak dpt baby selepas ni. Huhhh...buleh pulak dia ckp mcm tu kat saya. Menjatuhkan semgt saya je.huhu

Saya benar2 berharap agar Doc Sukhilmi tu ok org nye. Klau x ok jgk, saya pun xtau dah nak pegi jumpe doc mane pasni.huhu

Kwn2....
Saya harap kalian doakan yg terbaik utk saya ek.
Moga segalanya dipermudahkan.
Moga saya dpt khabar yg elok2 je mase check up nnti.
Moga Allah beri saya kekuatan.

15 comments:

  1. Erin mendoakan yang terbaik utk Safiyyah...Semoga segalanya dipermudahkan.
    Awak, process IUI tu tak sakit pon. Cuma kena tenang aje. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bergantung pada org kot...Doc ckp prob saya ni yg akn menyebabkan proses IUI tu rase sakit. Sbb saya mmg dah derita rase sakit kat bhgn rahim tu sbb tu doc ckp pasni akn lebih sakit lagi time nak buat test HSG dan proses2 seterusnya.huhu....takut gak sebenarnya ni.

      Delete
  2. Smg Allah permudahkan buat safiyyah... Amin..

    ReplyDelete
  3. semoga dipermudahkan dan insyaallah..ada rezeki untuk menimang cahaya mata...amin..

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum kak safiyah...blh tau x kt mm klinik yg jual visanne 160 tu?sbb sye beli pn 2++ lbh...kne mkn 6 bln pla dh...plz kak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya beli dekat hospital salam senawang atau klinik pakar wanita sukhilmi dekat senawang jgk. Tp saya xsure harga visanne tu sekrg sbb ubat kan mmg dah naik harga start thn 2015.

      Delete
  5. Assalamualaikum kak safiyah...blh tau x kt mm klinik yg jual visanne 160 tu?sbb sye beli pn 2++ lbh...kne mkn 6 bln pla dh...plz kak...

    ReplyDelete
  6. Anonymous06 May, 2017

    safiyah amnik vissane ni sbb ade sys ke?sy pn doktor bru suggestkan ambik vissane tp sy xpham sngt fungsinya..sy dh buat 2 kali iui dan sekali ivf.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sunggugut dan cyst tumbuh semula after operate. Doc suggest saya amik visanne sbb nak stopkan period. Bila x period, so saya xde la kena sunggugut teruk.

      Delete
  7. Salam sis. Sy pun ambk vissane skrg.dh hmpir 4 bulan mkn.sy hnya period bulan prtama sy ambk vissane je.skrg dh hmpir 3 bulan xperiod. Normal ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iye normal...itu lah tujuan utama visanne nak stopkan period.

      Delete
    2. Klau you ada terbace entri saya, saya berjaya hamil after stop visanne. Saya amik visanne 6 bln lps tu stop. After sebulan stop visanne baru period dtg semula. After period pertama tu saya terus preggy. Mmg xjangka lgsg sbb saya dah berumur. Amik visanne pun tujuan utama sbb xtahan senggugut dan cyst tumbuh semula after operation. Rezeki Allah.

      Delete