Bila ALLAH cepat makbulkan doamu, Maka DIA menyayangimu...
Bila DIA lambat makbulkan doamu,
Maka DIA ingin mengujimu...
Bila DIA tidak makbulkan doamu,
Maka DIA merancang sesuatu yang lebih baik untukmu...
Oleh itu,
Sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan sekalipun....
Kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului
kemurkaanNYA...

Wednesday, November 16, 2011

Anti Kemurungan

Di saat ini, hanya Allah yg tau ape yg aku rase...Aku rase nak jerit sepuas hati, nak menangis sepuas hati...Fikiran aku jd kacau.  Aku tau, aku tak boleh stress...stress akan menyebabkan GERD aku bertambah teruk. Tp aku tak leh nak buat2 mcm biase, mcm takde ape yg berlaku pada diri aku.

Aku mmg rase down giler sekrg ni. Badan aku lemah. Selera mkn totally out.  Perut rase sebu terutama kat bhgn ulu ati, dada rase sesak, nafas rase sesak.  Aku asyik tertanye2 dlm ati, bile aku leh sembuh? bile aku leh sembuh? bile aku leh sembuh?

Semlm aku saje tgk2 lik sume ubat2 yg doktor bekalkan, baru aku pasan ade 1 ubat tu. Doktor kate ubat tu untuk aku rase tenang cikit emosi. Sbb mase aku kat hospital tu keadaan aku mmg teruk. Bile dah lik rumah, aku pun stop sume ubat2 tu sbb tak tahan efek ubat tu. Tp semlm aku tergerak hati nak search pasal sume ubat2 tu. Baru lah aku tau, salah satu ubat tu khas untuk masalah kemurungan. Aku tak tau lak ubat tu untuk kemurungan. Nmpknye mmg teruk ar keadaan aku sekrg ni sampai doktor bg ubat anti kemurungan. Perlu ke aku mkn ubat tu ek?

Kalau ikut keadaan aku sekrg dgn ape yg aku bace tentang kemurungan, rase2 nye sah ar mmg aku tgh stress, murung sekrg ni.  Salah satu simptom yg paling ketara, aku selalu menangis. Even tgh drive sorang2 pun aku leh nangis. Aku rase sedih je manjang. Kalau naik kete ngan hubby, pun aku leh tibe2 nangis. Hubby nak drive pun jd tak tentu arah. Aku pun taktau nape, mcm2 benda yg aku dok pikir. Lain2 simptom, aku rase mcm putus ase nak teruskan hidup. Aku rase mcm tak mau hidup lagi. Aku rase putus asa. Aku rase tak larat dah nak tanggung sakit ni. Time aku teresak2 nangis tu aku cube dok bace selawat syifa, bismillahillazi, zikir mcm2, dengan harapan hati aku leh ar tenang cikit ke ape kan.

Ya Allah...Ya Allah...Ya Allah....

16 comments:

  1. sabar ye..pls be positif..insyaAllah Allah ade perancangan terbaik buat kite..=)

    ReplyDelete
  2. TQVM anis...Ntah lah, mmg rase down giler sekrg ni. Dah 3 bulan sakit ni tak sembuh2. Mmg suffer dibuatnye. Hidup dah jd lintang pukang tak tentu arah. Hebat sungguh ujian Allah bg kat saya kali ni...:(

    ReplyDelete
  3. Arghhhhhhhhhh!! DeritanyaEndless love myth!! Cesar Espinoza > kitaro > Flute,!!, Sedih nye!!!!!kalau laa ade yg memahami!

    ReplyDelete
  4. Saya pon GERD.. lengkap ngan dada asek berdebar2. nafas rasa tak puas. Hmmm.

    Zarina.

    ReplyDelete
  5. Anonymous30 July, 2013

    makanlah ubat tue kalau perlu..ubat tue nak stabilkan bahan kimia dalam otak.. kadang-kadang hormon 'stress' terlebih.. jadi ia akan ganggu fungsi keseluruhan badan kita.. saya ada severe major depression disorder.. sekarang saya kena episod serangan ke-3 (dan skarang saya masih remaja).. cuma diri kita sendiri yang mampu utk bantu diri kita keluar dari 'kegelapan'.. orang lain cuma mampu bagi nasihat & tunjuk ajar.. cuma diri kita sendiri rasa betapa peritnya kehidupan kita.. tapi ini kehidupan kita.. tiada sesiapa boleh ubah melainkan diri kita sendiri.. Terima qada' & qadar dgn redha dan selalulah berusaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah saya xbergantung pada ubat tu utk pulihkan semgt saya. Mula2 sekali saya terdgr bacaan2 zikir kat astro 106 tu, hati saya jadi sayu, tenang. So saya pikir saya dah jumpe cara nak pulihkan semgt saya. Saya beli CD zikir mcm2 pasang tiap kali saya drive pegi & balik keje. CD pertama saya beli, zikir terapi diri Hafiz Hamidun. Mmg sgt berkesan utk tujuan terapi diri. Pastu diikuti CD imam muda Nijdi, Munif Hijaz, dan ade beberapa lagi CD zikir yg saya pasang setiap hari. Lame2 tu semgt saya kembali pulih seperti biase walaupun penyakit saya masih lagi belum pulih...Walaupun sesekali saya akn rase down jugak bile penyakit saya dtg menyerang, saya akn kembali bangkit utk teruskan sisa2 kehidupan saya di dunia yg hanya pinjaman ni.

      Delete
  6. Assalam saffiyah.
    So skrg safiyyah dah ok ke?..akk pun kena mcm saffiyah..tapi msh mencari rawatan yg sesuai...ada jumpa psikatari dan ambil ubat..doktor kata utk blnc otak ...tpi akk pun takut nk mkn ubat nye...cuba rawatan islam tpi masih blm dpt yg sesuai...kalau saffiyah ada cara2 blh kasi info dan tunjuk ajar pd akk..hidup akk pun dah tak teratur...pergi kerja pun tak boleh...klr rumah lagi lah tak boleh...cuma blh baring dan termenung...akk tak tau nk bt camana....tlg share pd akk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wakum salam kak. Boleh saya tau ape punca akak jd mcm tu? Mcm saya, jd murung sbb xtahan asyik sakit je pastu akhirnya saya dpt tau ubat2 yg saya mkn utk penyakit saya tu yg menyebabkan saya jd lemah dan kemurungan tu. Saya last2 stop sume ubat dan gagahkan diri utk bangun pegi keje. Saya amalkan zikir terapi kak setiap pagi otw drive pegi keje dan ptg time drive lik keje. Mase sebelum amal tu hari2 saya nangis mase drive gi keje kak. Saya rase ilang semangat dan ilang punca dlm hidup. Saya try beli cd zikir terapi hafiz hamidun dan dgr setiap pg dan ptg alhamdulillah keadaan slow2 beransur pulih. Ade 3 koleksi cd zikir hafiz hamidun tu sekrg ni. Pastu saya beli cd zikir hijjaz dan mcm2 ustaz lagi. Alhamdulillah terus ok dari kemurungan tu kak. Akak try la pulak.

      Delete
  7. cik safiyah sakit tu adakah rasa pening memanjang je dn tkde kyakinan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya xde rase pening...Saya cuma stress dgn keadaan kesihatan yg dah berbulan2 x pulih mase tu.

      Delete
  8. Samalah saya pon kene mcm puan...dah masuk tahun ke 7 ni...tak hilang2 pon...sy pilih terapi zikir jugak..last2 sy fikir sy terima jela sakit ni sebagai 'bff' sy...hehehe

    ReplyDelete
  9. blh tau camna keadaan safiyyah sekanrang?sy pon ada anxiety disorder. lately sll stress n sbbkan ad sll dtg and bila x mampu nak truskan trus rse down and hilang yakin diir. tp sy yakin hanya sabar solat dan zikir blh pulihkan semngat daN naikkan semangat. sll selalu berpegang TUJUAN HIDUP ADALAH KRN ALLAH UNTUK MNDPT REDHA NYA

    ReplyDelete
  10. Jika anda atau orang yang dikasihi menunjukkan tanda-tanda yang menunjukkan mereka mengalami gejala kemurungan, lebih anda beri tumpuan perhatian yang lebih banyak terhadapnya.

    ReplyDelete
  11. Menyakitkan ada kemurungan? Saya ada kemurungan sejak kecil, hampir setiap hari saya fikir tentang bunuh diri.

    ReplyDelete
  12. Salam smua,Sy pun Ada anxiety Jga Bru Ja pas jmpa Doktor Sy Dh setahun lbh dpt penyakit ni,akak2 Yg senasib Mari kta amalkan Surah mathurat selepas solat InsyaAllah tenang ckit,Sy bru start lexapro tpi Sy X Nk bergantung sgt ng Ubt,

    ReplyDelete
  13. Salam akak2 Sy pun senasib Jga Sy Dh setahun lbh dpt anxiety ni,Sy Bru Ja Abis jmpa Doktor,Doktor sarankn Amik lexapro,Doktor share Jga klu kta sma2 amalkan Surah mathurat selepas solat InsyaAllah kta Akan tenang Dh stress Tu akn hilang

    ReplyDelete