Bila ALLAH cepat makbulkan doamu, Maka DIA menyayangimu...
Bila DIA lambat makbulkan doamu,
Maka DIA ingin mengujimu...
Bila DIA tidak makbulkan doamu,
Maka DIA merancang sesuatu yang lebih baik untukmu...
Oleh itu,
Sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan sekalipun....
Kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului
kemurkaanNYA...

Friday, December 16, 2011

SUNTIKAN LUCRIN???

Aku ade cite pasal ujian CT Scan yg pihak hospital buat mase aku masuk wad ari tu kan. Actually CT Scan tu untuk kesan kalau2 aku ade penyakit serius sbb GERD aku mcm tak elok2 ari tu kan. Pada sape2 yg tak tau ujian CT Scan tu camne, ni aku kasi tunjuk...

Lebih kurg camni ar ujian CT Scan tu...

So hasil dari ujian CT Scan tu, mmg kompem aku kene GERD dan bukan penyakit serius yg lain mcm kanser perut ke ape2 lah yg serius. Tp yg tak bestnye tu ar, CT Scan tu dpt kesan ade lagi beberapa cyst kat rahim aku...huhu. Cer tgk report ujian CT Scan aku ni,

Leh bace tak?...Maleh nak taip sbnrnye. hehe.

So mmg aku agk pelik ar sbb baru je buat laparoskopi endometriosis ni bulan julai ari tu, how come benda ni still ade lagi kan???...

Nak jd cite lepas beberapa bulan aku simpan report ni, akhirnye ptg semlm aku ngan hubby gi jumpe doktor yg rawat kes endometriosis aku tu ar. Aku pegi kat klinik dia sbb ptg2 dia mmg kat klinik samapi ke mlm. Kalau nak jumpe kat hospital, kene pegi pagi atau tghari. Tp 40minit  jugak ar tunggu dia dtg ke klinik. Pesakit dah makin ramai, penuh dah tempat duduk kat klinik tu. Sib baik aku org yg 1st daftar. So bile doktor tu sampai, aku lah org 1st masuk bilik dia.huhu. Mula2 terpikir nak betukar doktor tp aku tak tau nak jumpe doktor mane lagi, dah berthn2 aku ngan doktor yg sekrg ni. Kat seremban ni mmg ramai gak pakar puan, tp aku tak tau mane yg betul2 ok yg boleh serasi ngan aku.  Emmmm...last2 ckp kat hubby, takpelah kite jumpe dia je lah. Hubby mcm biase ar, ikut je. Sesi perbincangan dgn doc lebih kurg camni ;

Doc :  Haaaaa.....how are u? Ape cite? I sbnrnye asyik tertanye2, mane lah si safiyyah ni tak dtg2. (muka dia mcm bengang je ngan aku...ke perasaan aku je, ntah aku pun tak tau...)

Aku : Masalah i ni tak settle2 lah doc...(aku tunjukkan report yg pihak hospital bg). I bukan saje2 tak dtg teruskan treatment, i tak bape sihat dah beberapa bulan terlantar kat kg tak boleh bgun. Ni baru beberapa minggu start keje, so i dah rase ok cikit that's why i dtg. Ni ape cite ngan report ni doc?

Doc : Bace report aku sekali lalu...pastu ckp ok....i penah ckp dulu kan, endometriosis ni boleh berulang. So dlm kes u ni, cyst dah tumbuh semula.

Aku :  Bukan doc tak abih buang mase laparoskopi ari tu? Xkan dlm mase 2bulan, cyst tu leh ade balik doc...

Doc :  Eh takde lah...mase laparoskopi ari tu mmg i sgt puas hati dgn ape yg i dah buat, mmg i pasti dpt buang dan bersihkan semua cyst yg ade. Kecuali lah yg dah terlalu lame, yg dah masuk ke dlm isi, mmg kite tak boleh dah nak korek keluarkn.

Aku :  Tp kenape lepas laparoskopi tu i tetap rase skit lagi? Tetap senggugut lagi? Bukan sbb cyst ni ade lagi ke doc?

Doc : Geleng2 pale dan ckp no...ni cyst baru tumbuh ni...Sepatutnye after laparoskopi ari tu u kene amik suntikan lucrin untuk 6 bulan, tp sbb u nak cepat cube untuk pregnant, i tak bg u suntikan tu. So inilah risikonye, cyst tu dgn cepatnye dtg balik bile u tak berjaya pregnant.

Aku ngan hubby terdiam jap. Aku tak tau dah nak ckp ape...

Hubby :  Abih tu camne sekrg ni doc?  My wife ni dah asyik skit je lak kat bhgn bwh perut tu. Kdg2 cramp tak boleh nak bergerak sbb skit sgt. Nak buat keje mcm mengemop lantai pun tak boleh sbb rase skit kat situ walaupun bukan waktu period.

Doc :  Emmm...dah jd mcm ni, nak tak nak kene amik suntikan lucrin lah for 6 month. Sekali suntik, kos lebih kurg RM500 lebih. Dlm RM575 kalau i tak silap.  Bile amik suntikan tu, u takkan period selama 6 bulan dan hopefully u punye endometriosis akn sembuh lah.

Aku ngan hubby buat2 ar terkejut padahal aku mmg dah tau pasal kos suntikan lucrin tu mmg mahal.

Aku :  Takde cara lain ke doc? Mahal tu...

Doc  : Mmg takde cara lain dah. U pun ckp asyik sakit je kan.  Kalau u nak bertahan dgn pain killer je, sampai bile? Nnti u punye gerd akan getting worst. Tak kan nak operate lagi, baru je operate ari tu. So nak tak nak, kene amik suntikan ni lah. (tgk muka doc tu mcm dah fade up je...ke perasaan aku je ek?...huhu)

Aku ngan hubby terdiam lagi. Kami saling memandang. Aku tanye hubby, how abg? Hubby angkat bahu.emmmm...

Doc :  Ataupun mcm ni lah, u ade medical card kan. U admid wad lah, so kite gune u punye medical card tu tuk cover kos suntikan. Tp suntikan pertama ni ok ar, yg lagi 5 bulan tu nak tak nak u kene byr sendiri jgk lah sbb tak kan nak admid wad tiap2 bulan kan.

Aku dah tak leh nak pikir dah time tu. Buntu betul jdnye. Last2 aku ckp,

Aku :  Camnilah doc. I tak boleh  nak bg jwpn sekrg. I kene lik rumah, kami bncg dulu and then kalau i rase nak amik suntikan tu i akn call u lah.

Doc :  Ok lah its up to u...Tp i mmg perasan u suke tangguh2 dlm treatment. So terpulg kat u lah. U amik no phone direct i kat hosp. mawar ni, kalau u rase nak dptkan suntikan tu, just call me. Suntikan tu tak leh amik kat klinik, takde stok.

Whatttt? Suke tangguh? ohhh...bengang aku. Tp simpan dlm hati je ar.hehe. Aku kalau boleh lagi lah nak cepat2 pregnant, cume kdg2 amik mase tuk berpikir sebelum bg jwpn kat doc bile dia suggestkan ubat ke ape. Tak kan tu dikira suke tangguh? Emmmm...what ever lah doc. Maleh aku nak pikir. Agknye doc tu dah fadeup nak rawat aku ke. Ye ar, dah berthn2 under treatment ngan dia, masih tak menampak kan hasil lagi, aku still tak berjaya pregnant. 

Aku :  Ok doc. TQ. Ape2 hal nnti i call u lah.

Doc : Ok...

Aku ngan hubby melangkah keluar. Aku tunggu kat bhgn cashier nak byr fee consultant sbb takde amik ape2 ubat pun just sesi consult je. Dah siap2 pgg wallet nak kuarkan duit sekali budak cashier tu kate  takde kene byrn. Eh biar betul? Setgh jam jgk sesi consult tak kan free je. Aku tanye lagi sekali, betul ke ni? Dia angguk. So aku ngan hubby pun bla je lah. Dlm ati tertanye2 jgk, nape free pulak ek. emmmm...ok lah tu, selamat ar duit aku. 

So dipendekkan cite, mlm td pyh aku nak tido. Aku runsing dok pikir samada nak amik suntikan tu ke tak. Aku bncg ngan hubby, tak jgk dpt jwpn. Hubby bkn nak bg pandangan ke ape, dia lebih pada menurut je ape yg aku rase terbaik untuk diri aku.

Aku bukan ape....Yg aku dok pikir skrg ni,

1. Boleh ke bdn aku bertahan dgn side efek suntikan lucrin tu nnti? Kalau ikut ape yg aku bace, mcm2 side efek nye. Aduhhhh...Dah lah bdn aku ni baru je nak pulih dari gerd. Kang kot terlantar sakit balik camne. Boleh ke hubby bersabar dgn perubahan sikap aku nnti after amik suntikan tu.

2. KOS...Mahal tu...Sebulan kene spend nak dekat RM 600. Kene 6 bulan dah bape tu. Pehhhh....fening...fening..

3. Lambat lagi lah tuk aku teruskan usaha nak pregnant...suntikan 6 bulan, lepas abih  suntikan tu pulak amik mase dlm 2-3 bulan lagi baru dapat period lik. So total stop period lebih kurg 9 bulan. Huaaaa.....Jd wanita tak normal pulak dah aku nnti takde period...

4. Tak sakit ke injek nnti? Besar tu jarum...Pastu kalau tak silap, injek kat punggung. Ala...laparoskopi yg tebuk tu aku leh tahan, dah 2x pun, tak kan injek ni aku tak leh tahan ek.

Mcm mane ni???....Tolonggggggg....Aku belum dpt jawapan lagi ni.

Sape2 yg nak tau info lebih lanjut tentang suntikan lucrin tu, leh lah mntk tolong kat en. google  search kan ek tp rupe dia mcm ni ha...
Ohh suntikan lucrin...perlu ke aku amik???...

55 comments:

  1. Assalam..
    My cousin pun endo. Dia operation dan ambil lucrin utk 6 bulan. Skrg ni dah ada baby.

    Sy nasihatkan supaya ambil la lucrin utk kebaikan.

    ReplyDelete
  2. TQ cik puan tipah. Saya pun rase nak tak nak kene jugak amik suntikan tu...Harap2 ade sinar baru buat saya nnti.

    ReplyDelete
  3. Safiyyah, kalu itu yg terbaik utk awk, baik awk amek je. mmg kalu kita ada choice, xsanggup nk bayar ubat mahal sgt ni. but if its to only way to help the healing process, awk pejam mata je la. kesihatan penting, duit kita blh kumpul lg Insyallah. All the best utk awk ye ;)

    ReplyDelete
  4. Safiyyah, I just went on laparascopy and doc cleaned my endo as well. I'm under lucrin jab now. But my doc only prescribe me for 3 months. Side effect, it depends on the person... not everybody the same. Mcm i, i mmg cepat berpeluh, kadang2 panas membahang je badan ni, kadang2 pening, and very emo. Tapi part2 emo tu, kita bleh control... So far alhamdulillah, it does not affect my life too terribly. Better take the lucrin jab. At the same time, tanak pi get second opinion ke?

    ReplyDelete
  5. yannie - saya masih belum dpt buat keputusan lagi...mgkin betul lah ape yg my gynae ckp, saya ni jenis yg suke sgt bertangguh dlm membuat keputusan, padahal benda ni bkn leh tangguh2.huhu.

    Sweet tooth - mmg nak sgt dptkan 2nd opinion, tp tu ar mase belum mengizinkan lagi. Hubby pulak bz je manjang. Badan saya ni baru je nak pulih cikit ari tu sakit asid reflux 3 bulan. Tu yg saya takut kalau2 amik suntikan lucrin tu nnti akn menyebabkan mcm2 masalah kesihatan. Pastu terbace pulak kat FB Prof Hamid Arshad, dia tak galakkan gune suntikan lucrin tu, dia kate membazir dan sia2. Huhhhhh...

    ReplyDelete
  6. Salam

    Saya first time jenguk cni..
    ermm,just nak share
    saya pun ade buat pembedahan endo for sec time.. stage IV..april tahun ni
    sbb 2002 dlu pun sya dh buang jgak tapi benda tu dtg balik, dlm masa 8 tahun..
    sama mcm sebelum ni, lepas pembedahan saya amik injection ni jgak.. untuk menghalang pertumbuhan penyakit tu balik.. 6 bulan saya amik.. so far perubahan terhadap badan takde sgt..mungkin berbeza pada individu lain

    lagipun sya dri dulu pergi dgn kerajaan, segala kos injection x perlu bayar.and bila saya habis amik injection, doc trus bagi ubat turun period, alhamdulillah, sebulan pastu dh turun normal.

    and pembedahan time saya buat tu bukan laparoskopi, terus major operation sbb dh teruk sgt.. sebelah tiub dh kena buang...
    now still ade rawatan dgn hospital kerajaan.. untuk dapatkan anak.. saya kahwin bulan feb , bulan april dh wat pembedahan... skang tgh berusaha tuk dapatkan zuriat...
    then waktu operation saya pun doctor tak dapat habis buang , sbb dh melekat kat usus saya.. kalau buang jgak, nant usus saya tercedera yg boleh membuatkan saya membuang najis secara tidak normal.(melalui tiub)
    sbb itu, mmg digalakkan ambil injection tuk mengelakkan benda tu tumbuh balik..

    errm... saya harap benda ni membantu untuk Safiyyah baut keputusan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kes sy sama seperti puan. Endo stage 4...rahim melekat pd usus...cyst melekat pd ovari dan tiub fallopio kiri sy rosak. Sy br 3 mg operate. Ms discharge aritu da amik 1 suntikan lucrin. 22mei ni akan amik 2nd dos. Tp sy pelik sbb sy tetap dtg haid. Cuma x skt spt selalu je. Adakah ni normal? Sedangkan doc kata suntikan ni akan buat sy menopaus utk sementara.

      Delete
    2. Kes sy sama seperti puan. Endo stage 4...rahim melekat pd usus...cyst melekat pd ovari dan tiub fallopio kiri sy rosak. Sy br 3 mg operate. Ms discharge aritu da amik 1 suntikan lucrin. 22mei ni akan amik 2nd dos. Tp sy pelik sbb sy tetap dtg haid. Cuma x skt spt selalu je. Adakah ni normal? Sedangkan doc kata suntikan ni akan buat sy menopaus utk sementara.

      Delete
  7. Suwaibah YS - TQVM sbb sudi kongsi pengalaman.

    ReplyDelete
  8. Sy pun baru lepas operate bulan 12 aritu dan skrg dan amik 2 kali suntikan tu..kesan yg terasa sgt badan jadi panas dan tambahan cuaca panas pulak..kos ubat tu mmg mahal dan igt nk amik tuk 2 bln je ,bole ke?

    ReplyDelete
  9. Saya tak pasti pasal suntikan lucrin tu sbb saya sndiri pun tak amik suntikan tu...

    ReplyDelete
  10. safiyyah, fiera new reader.... fira pun buat treatment dengan doktor saravanan dekat hospital mawar, dia sangat baik, n fira pun amik injection lucrin tu tau, for three month, n trying to conceive, tapi my endo jadi semula, fira stopkan app dengan doktor saravanan dan hari khamis ni fira akan jumpa dengan doktor hamid arshat, nak cuba dapatkan second opinion... safiyyah masih buat treatment dengan doktor sara ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai fiera....akhirnya saya jumpe jgk geng yg penah buat treatment under doc saravanan. very nice doc kan? sbb tu saya lame jgk dgn dia. tp lepas dia suggest suh amik lucrin tu, saya dah takde pegi jumpe lagi. pikir punye pikir, last2 saya rase tak mau amik suntikan tu. awak operate under doc saravanan ke? bile? lame tak amik mase nak buat oppointment ngan prof hamid? awak duk mane?

      Delete
  11. fira duduk pd, n kerja dekat mahkamah seremban, fira operate under doktor sara, lama juga dengan die, fira decide jumpe doktor hamid bila doktor hamid kata tak suggest bagi penyakit endo macam kita ni tak boleh amik ubat subur clomid, pasal clomid akan cepatkan endo jadi semula, tapikan safiyyah, fira macam terkesima jumpa doktor hamid dia kata endo fira dah tak da n fibroid dah hilang (lepas operate about 6 month endo jadi n fibroid sekali) , syukur..... yang penting kita jaga pemakanan n fira berubat cara islam (pak engku - rancangan perangi sihir fira jumpa dia)....hishhhh banyak fira nak cerita ni, pasal dah jumpa geng, heheheheh kite emaillah senang fiera_508@yahoo.com.....

    ReplyDelete
  12. pasal doktor hamid, safiyyah call klinik die, cerita masalah safiyyah n cakap kalau boleh nak jumpe doktor pasal takut endo merebak n jadi semula.....klinik doktor hamid sgt nice, staff dia sgt baik, doktor hamid sgt baikkkkk

    ReplyDelete
  13. salam,

    saya laparoskopi 30dec2011, julai 2012 my last lucrin injection, byr rm5 untuk pendaftaran je, sekarang tgah tgu 1st period, doc bg asid folik je untuk saya consume sampai oct,

    ReplyDelete
  14. Assalammualaikum sis.. sy pun ade endometriosis & ovari cyst kiri.. bru lepas operation 15/3/13 lepas...kebetulan pas beberapa jam operate period dtg...sakit senggugut plak tu.. kt wad doktor bg ubat tahan sakit je... lepas 2 hari sy kuar wad...kt rumah saya mkn ubat akar kayu yg saya beli dari bidan kg..kwn yg suggest... mlm mkn ubat tu esok bgn tido terus keluar darah period yg berketul2 sebesar tapak tangan...byk jgk la.. 5 hari berturut2 keluar darah kotor berketul tu.. drh mmg byk..tp senggugut hilang dan xsakit lansung.. sblum kuar wad doktor bg suntik lucrin tu tp period still kuar jgk.. bln ni pun period dtg walau dh suntik lucrin kali kedua.. tp Alhamdulillah drh period xbyk & senggugut lansung xde dh.. skang dh period hari ke 4 mmg xde senggugut lansung... 3 hari lepas g scan kt pakar gynea hospital.. Doktor kata rahim saya dh bersih luar dalam.. endo & cyst dh xde... sy rase lbh sihat... ble sy bc kisah akak ni sy simpati sbb paham cmne seksa pnyakit endo ni..time senggugut tu mmg seram.. sy doakan akak sgera smbuh ye.. In Shaa Allah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Time kaceh atas doa...

      Delete
    2. BOLEH SY TAU akar kayu aper yer awak minu ...sy masih under lucrin ...but dlm masa yg sam still waiting period...memang merana klau endo ni..huhu

      Delete
    3. this is page ubat akar kayu tu..https://www.facebook.com/ubatbidan

      Delete
  15. salam puan,sy juga mengalami cyst.sy dah ambil lucrin tetapi kenapa msh period ye.dulu puan mcmana ye,setau sy x kan period klu amb injection.pening kepala dibuatnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya x ambil suntikan lucrin. Tp dr ape yg saya penah bace, mmg kadangkala akan period mcm biase walaupun dah ambil suntikan tu...

      Delete
  16. makwe kintan, boleh tau akar kayu apa yg u makan? hope boleh communicate kat sini or email saya di saeishah@gmail.com.

    Hi Safiyyah...

    nice blog..sy mengalami adenomysis..type of endeometrosis...2-3 specialist advice amik lucrin utk stop kan bengkak to my rahim..
    dah jumpa dr hami arshad..dia advice to remove rahim terus sbb katanya dah tak boleh diselamatkan..last week i period teruk sakit hingga hr ke 5, pi jumpa the other specialist dr terus cdg amik lucrin..so i yg dlm kesakitan ter allowed eventhough sebelum ni mcm x nak amik..and few days ni rasa loya2,pening pulak..

    hope dpt baca lagi kisah ur treatment yeah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cian nye awak...dpt saya bygkan camne kesakitan yg awak tanggung tu. buat mase ni saya lum ade buat treatment ape2 pun...berdebar2 menunggu 31hb mei nnti ade appointment dgn prof hamid arshad...saya nak cuba dptkan nasihat dia pulak tntg masalah saya.

      Delete
  17. Anonymous02 June, 2013

    Hi safiyyah, ini pengalaman sya. sya pernah buang cyst dan cucuk lucrin selama 6 bln thn lps. Tp tahap penerimaan pd badan seseorg berlainan. Kesan dr lucrin yg kuat, tubuh jd panas dan sukar tidur, Sya disahkan mendpt penyakit tiroid pula..sedih sgt.Tp yg positifnya sya berjaya hamil selepas 2 bln habis cucuk lucrin. Sya sebenarnya sukar hamil..anak sulung dh 10 thn. Syukur skrg menanti utk bersalin baby ke2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahniah...berkat kesabaran awak, berjaya dah hamil anak ke-2.. Saya ni kira sukar hamil ar jgk, anak yg sorang tu dah 7thn sekrg ni.

      Delete
    2. salam puan sy juga mengidap penyakit cyst endometrosis ovari kiri dan kanan,bln lps br hbs enjection ke 3,alhamdulillah kini sy sudah pun hamil..sy mengamalkan mandian garam as syiffa..amai yg mnecuba utk niat dapatkan zuriat alhamdulillah allah memakburkan nya..

      Delete
    3. SALAM nazilah

      boleh sy tahu kat mana u buat mandian garam as syifa yer...
      i pon ada endo n pas oprtion bln 2...amik lucrin for 3 month..skang tengah tunggu period datang ...tp dah lewat dari tarikh yg d jangka...sy nk try la buat mandian garam...x salah mencuba...

      awien_pink83@yahoo.com

      Delete
  18. salam..sy pun mengidap endometrosis dan skrg br bln lps habis enjection lucrin ke 3 alhamdulillah sy terus lekat sbb dlm masa yang sama sy amalkan mandian garam as syiffa..garam tuh dari doa syiffa,ramai jgk yg guna utk ikhtiar dapat zuriat alhamdulillah allah memakburkannya..kini sy ingin berkongsi kegembiraan bersama sekiranya hendak mencuba blh la try sbb die utk tenaga jgk..insyaallah

    ReplyDelete
    Replies
    1. puan nazilah, kat mane nak beli garam as syiffa tu?...

      Delete
    2. Puan nk try ker..ini lbh kpd rezeki dan rmh tgga serta pelaris perniagaan..sellu org bisnes yg ramai beli tp sy guna utk ikhtiar jer sbb ni dr ayat syiffa'

      Delete
    3. Puan sufiyyah sy rasa elok puan ambk suntikan lucrin utk 3bln pertama.lps tu try mkn ubat jamu susuk dara..sambil tu amalkan Garam mandian as syiffa'..ini utk masa dpn puan

      Delete
  19. Puan.garam tu dah lama sy amalkan dr sy xtau yg sy ada menghidap cyst sampai la sy jd tau..allah maha kuasa sy dapat dari mimpi.mungkin ramai ckp garam tuh ajaib tapi allah yg maha kuasa..sy trs mengamalkan nya sampai biler2 insyaallah. .garam tu sy ada jual blh buka blog saya..http://nazilahramli.blogspot.com..dlm fb pun ade pages saya buat..

    ReplyDelete
  20. Blh tgk blog saya http://nazilahramli.blogspot.com
    garam as syiffa' nih sy selalu amalkan mmg elok utk rezeki dan rmh tangga,sy dpt tau ade cyst nih dari mimpi..sbb garam nih dari bacaan doa2 syiffa'..dia ade cara mandinya,kt cuma ikhtiar tp allah swt yg menentukannya..puan kena sabar berusaha..insyaallah pasti ada sinar buat puan

    ReplyDelete
  21. Salam puan safiyyah nk try ker..tp ini cuma ikhtiar mnt pd allah swt..sy ada jual garam nih blh tgk blog saya n testimoni.

    ReplyDelete
  22. Untuk puan awein jg sy doakan semoga allah memakburkan niat puan..insyaallah pasti ada sinar baru bt puan..ameen.

    ReplyDelete
  23. salam..buat puan awein saya doakan agar allah memakburkan niat kt bersama insyaallah pasti ada sinar baru dlm hidup puan..ameen..

    ReplyDelete
  24. Assalamualaikum. Saya berumur 15 and mengalami Ovarian Cyst. Saya pun under Doktor Saravanen Velu. Dia tak galakkan saya membuat laparoscopic and dia bagi makan pil hormon. Kalau saya buat operation? Ada tak effect dia. Almaklumlah, saya muda lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam...ciannye...muda lg dah kene ovarian cyst?..
      Emmm...akak xtau nak jwp camne soklan adik ni sbb akak pun bukan pakar kan.
      Tp klau doc saravanan xbg operate, mgkn ade lah sbb nye kot.
      Klau boleh elak operate lg bagus, sbb operate ni leh tahan gak sakit nye.

      Delete
    2. Kakak kena berapa ribu operation tu?

      Delete
    3. Akak ade insurans medical card. So akak xde bayar ape2 mase operate tu. Tp kalau bayar cash, rase nye kos lebih kurang RM 7,000 ke RM 8,000.

      Delete
  25. Mahu menjemput para Endo'cians sekalian..jom sertai kami di group Endometriosis Malaysia..kongsi pengalaman anda..cerita apa saja mengenai endometriosis, rawatan, perubatan tips2 & sbgainya ttg endo...

    https://www.facebook.com/groups/endomalaysia/

    ReplyDelete
  26. Hmmm macam tapi doktor Sara kata kalau saya buat operation tu harganya 10 k

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biase nye doc akan sebut anggaran dlm 10k tp tgk keadaan la, klau segalanya berjalan lancar rasenye xsampai lah byk tu kos nye.

      Delete
  27. Salam. Saya pun pengidap endo jugak. Biasa operate laparoscopy, ambik lucrin, clomid segala bagai. Bila dah ok terus buat IUI dan berjaya ada anak sorang. Lepas setahun bersalin endo jadi lagi.....

    ReplyDelete
  28. Sy pn pghidap cysy ovary stage 2.skrg dh 2blan suntik lucrin.dh 2thun kawen,sdh sgt bla dpt tau dpt pnyakit ni.nk tnya,apakah pemakanan utk pesakit cyt?takut cyst jadik balik kalo salah mkn.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klau berpandu Prof Hamid Arshad, mknn fastfood, junkfood kene elak.
      Nasi kene kurangkan, ayam kene kurangkan kecuali ayam kg.
      Kene byk mkn ikan.
      Kene byk mkn buah2an.
      Kene selalu bersenam.

      Delete
    2. lupe, kene byk mkn sayur2an...

      Delete
  29. Sy pon bru pas oprate april aritu..n bru abs cucuk lucrin for 6mnth..
    Skrg ngah tggu period dtg blk...
    Period memg lewt ke kalodh abs cucuk lucrin ni ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. xsure la...sbb saya x amik pun suntikan tu. Ade yg ckp dlm sebulan dua lps stop tu akn period. Ade yg lebih sebulan dua. bergantung pd individu kot.

      Delete
  30. So.. mmg akak x ambk ke lucrin? Pastu, cyst tu mcm mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup x amik suntikan tu. Cyst ade balik and dah operate kali ke 2 pd 30 sep ari tu.

      Delete
  31. Safiyyah...lama sgt appoinment ngn doc hamid tu...sy pernah call balik utk set awal appointment ngn doc...sy cakap boleh x wat dlm masa tdekat coz sy da sakit sgt...x tahan...terus org klinik tu check n mujur ada patient yg cancelled appointment...so sy dpt lah pegi pd ari sy call tu ..huhu rezeki...yg x bestnye bile check jer ada cyst 7cm..hampeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. 7cm besar gak tu...abih tu awak buat camne?

      Delete
  32. Sy operate buang cyst tu tp still mlekat dkat tiub...xle buang suma..nnt tiub sy rosak...dah amik suntikan lucrin...mmg mood swing n panas sgt2...tp utk kbaikan x kisah la...jnji...operate, no more yer..

    ReplyDelete